Ce este botezul
Botezul este un ritual, care ȋn creștinism reprezintă modalitatea de intrare ȋn comunitatea creștină. Pentru ortodoxi și catolici botezul reprezintă una din cele șapte taine. In creștinism botezul simbolizează sfârsitul modului de viață din trecut, de curățare a pacatului strămoșesc și ȋnceputul unui nou drum ȋn calitate de creștin dedicat lui Dumnezeu.
Conform tradiției, sarcina majoră botezării pruncului le revine nașilor, considerați părinții spirituali ai acestuia. Datina spune că bebelușul trebuia ȋmbrăcat ȋntr-o cămașe albă, simbol al purității și inocenței.
In ultima vreme nașii și părinții au ȋnceput să ȋnlocuiască cămășuța albă cu rochițe de prințesă pentru fetițe sau un costumaș elegant pentru baieței. Mai nou se aleg chiar costumașe colorate, nu neapărat albe, gri sau roz/bleu.
Mai jos voi descrie pe larg toți pașii pe care trebuie să-i parcurgeți ȋnainte de botez, ȋn timpul botezului și după botez.
Cand trebuie să botezați copilul?
Recomandat este ca bebelușul să fie botezat după ce a ȋmplinit 40 de zile. Dacă doriți să botezați copilul mai rapid, mama nu are voie să participe la Sfanta Taină a Botezului.
Alegerea nașilor de botez
Inainte de botez trebuie să alegi nașii de botez ai copilului tău. De obicei pentru persoanele care au făcut cununia religioasă nașii de botez sunt aceiași cu nașii de la cununia religioasă. Acestă regulă nu trebuie să se păstreze.
Este foarte important să faceți o alegere ȋnțeleaptă pentru viitorii nași ai bebelușului și de recomandat ar fi să nu aplicați vreun criteriu material. Viitorii nași vor fi părinții spirituali ai copilului. Ei trebuie să aibe calitatea de ai ȋndruma, de ai ghida ȋn viață, de ai ocroti. Alegeți ȋntelept!
Ce trebuie să facă nasii la botez
Pentru oficierea acestui eveniment important din viața bebelușului este necesar un set de obiecte pe care nașii trebuie să le cumpere și care alcătuiesc trusoul de botez al bebelușului.
Acest trusou de botez trebuie să conțină:
- Hainele ȋn care bebelușul este ȋmbrăcat după botez: scutece, costumașul pentru băieți sau rochița, body, căciulița, botoșei, ȋncălțăminte și altele;
- Un prosop nou (min 60x40cm) și un săpun pentru preot, cu care acesta se spală și se sterge pe mâini ȋnainte de a scălda copilul ȋn cristelniță;
- O sticluță goală pentru Sfântul și marele Mir cu care este uns bebelușul. Trebuie știut ca acest mir se folosește de biserică doar ȋn trei situații – la Taina Mirungerii din cadrul botezului; la sfințirea sau resfințirea bisericilor și la sfințirea antimiselor. Este indicat să păstrați acest mir.
- O panglică/fașă pentru ȋnfășat copilul cu lungimea de 100cm
- Un prosop moale de preferință din bumbac (min 120x70cm) și o pânză albă/crem netivită cu o lățime de minim 150cm ȋn care nașii primesc copilul după botez.
De asemenea tot nașii trebuie să cumpere:
- o lumânare ornată care ȋi rămâne copilului;
- cruciulițe legate cu fudițe ȋn aceași culoare cu funda de la lumânare și pe care nașa le prinde ȋn piept invitaților la intrarea ȋn biserică;
- o icoană pe care preotul o sfințește și nasii o dăruiesc bebelușului;
- o cutiuță pentru șuvița pe care preotul o va tăia din părul bebelușului;
- bomboane sau prăjituri ce li se oferă celor prezenți după botez.
- să plătească o taxă pentru realizarea botezului ȋn biserică
- cercei de aur pentru fetițe sau lănțișor de aur pentru baieți
- rochița pentru a doua zi (“Băița de a doua zi”)
- scutece și șervețele umede pentru orice eventualitate
Trusourile complete pot fi accesorizate cu danteluțe, fundițe, pot avea inscripționat numele bebelușului sau orice alt detaliu de personalizare. Ele sunt asortate ținutelor.
Ce trebuie să facă părinții la botez?
- Ȋnainte de botez, părinții trebuie să rezerve sala pentru petrecere, să aleagă meniul, Dj-ul, fotograful și cameramanul. Trebuie să aleagă invitațiile (care trebuie să conțină toate datele: numele părinţilor, câteva cuvinte despre bebeluş, numele naşilor, data, ora şi locul evenimentului, precum şi numele naşilor). Ideal ar fi ca oaspeții să fie informați despre botez cu circa 2 luni ȋnainte.
- Dacă nu se alege o moașă pentru bebeluș, trebuie să aibe pregatit un rând de hainuțe cu care va fi ȋmbracat bebe ȋnainte de botez.
- Să aibe la ei certificatul naștere al copilului
- Să cumpere un cadou simbolic nașilor
- A doua zi mama trebuie să pregătească un prosop și să pun pentru a o spala pe nașă după baiță și ȋncă un prosop pentru moașă