Creșterea și dezvoltarea fătului în fiecare săptămâna
Perioada ta de sarcină este împărțită în 3 părți ce se numeste trimestre. O sarcină dusă până la termen dureaza în jur de 9 luni (sau 40 de săptămâni) și începe să fie contorizată din momentul primei zile a ultimei tale menstruație.
Trimestrul 1: lunile 1-3 - Sarcina pe săptămâni - săptămânile 1-12
Luna:
- Inima bebelușului începe să bată și toate organele vitale încep să funcționeze.
- Bebelușul tău este de dimensiunea unui bob de strugure. Toate organele s-au format și fătul începe să își miște mâinile, picioarele și degetele.
- Greutatea aproximativă a bebelușului tău este 28g și lungimea de 10cm.
Trimestrul 2: lunile 4-6 - Sarcina pe săptămâni - săptămânile 13-27
Luna:
- Bebelușul tău cântărește aproximativ 141g și are o lungime de 15-17cm. Fetița sau băiețelul tău are acum gene și sprâncene. El sau ea deja se mișcă mult, lovește sau se învârte, însă tu nu poți simți încă.
Peste 50% dintre femeile însărcinate se confruntă începând cu luna a patra de sarcină cu dureri de spate. Dacă nu ai grijă de tine şi nu iei măsuri din timp, aceste dureri lombare se vor accentua pe măsura ce sarcina avansează şi vor persista şi după naştere. Astfel, este posibil să rămâi ţinută în pat chiar din luna a opta de sarcină.
Tratamentul si prevenirea durerilor lombare presupune:
- evitarea pantofilor cu toc sau cu talpă inaltă;
- efort fizic redus (nu trebuie să ridici ceva mai greu de 3kg, nu trebuie să te apleci brusc);
- alegerea unei saltele ortopedice;
- mentinerea unei pozitii corecte a spatelui (pieptul inainte si umerii trasi in spate) mai ales atunci când dormi. Pentru aţi corecta poziţia când dormi este indicat folosirea unei perne pentru gravide
- Bebelușul tău cântărește cântărește 225-450 de grame, și are o lungime de aproximativ 30cm. Curând, vei începe să simți mișcările copilașului.
- Bebelușul tău cântărște între 450-675g și are o lungime de aproximativ 35cm. Fătul începe să își deschidă sau închidă ochișorii.
Trimestrul 3: lunile 7-9 Sarcina pe săptămâni - săptămânile 28-40
Luna:
- Bebelușul cântărește în jur de 1kg și 300 de grame și are o lungime aproximativă de 38cm. Fătul este foarte activ și chiar își suge degețelul. Acesta poate auzi și chiar răspunde atingerilor (de aceea multe mămici își mângâie burtica).
- Bebelușul cântărește în jur de 2kg și 600g și are o lungime de aproximativ 45cm.Organele fătului funcționează bine, dar nu este gata încă să fie născut, pentru că plămânii nu sunt gata să respire de unii singuri. Mișcările bebelușului se pot diminua pentru că nu va mai rămâne prea mult spațiu. Nu ezita să îți anunți doctorul în cazul în care nu simți mișcările bebelușului pe o perioadă mai mare de o zi.
- Bebelușul cântărește în jur de 2-4kg și are o lungime de aproximativ 48-53cm. Acesta își păstrează din energie pentru ziua cea mare și e gata oricând să vină pe lume.
Îngrijirea prenatală
Furnizează bebelușului tău cel mai bun start în această lume.
Poți începe să ai grijă de bebeluș încă din timpul sarcinii. Se numește îngrijire prenatală și începutul e foarte simplu. Urmează doar următorii pași simpli:
Ascultă-ți doctorul
Trebuie să-ți vezi doctorul de îndată ce afli că ești însărcinată.
Dacă nu ai un doctor, alege unul care să te facă să te simți confortabil. Doctorul te va ajuta să faci alegeri sănătoase și îți va răspunde întrebărilor tale despre sănătatea ta sau a bebelușului. De asemenea, medicul te va învăța despre travaliu și momentul nașterii. Vei învăța care sunt semnele pe care trebuie să le urmărești și după naștere.
Doctorul te va îndruma care sunt medicamentele permise pentru tine.
Acestea includ medicamentele care se pot cumpăra fără a necesita prescripție medicală. Întotdeauna ascultă indicațiile medicului tău despre cum să îți administrezi medicamentele și nu lua niciodată medicamentele altcuiva.
Trebuie să faci alegeri sănătoase
Când ai grijă de tine, ai grijă totodată și de bebelușul tău. Fii sigură că mănânci sănătos, bei suficientă apă și te odihnești suficient. De asemenea, ar trebui să încerci să fii activă. Poți să îți întrebi medicul despre cea mai bună variantă de a-ți menține condiția fizică și fă-ți timp pentru tine. Este bine să ceri ajutorul atunci când ai nevoie. Lasă-ți partenerul, familia sau prietenii să îți fie alături și nu uita că noi suntem aici să te ajutăm.
Renunță la obiceiurile dăunătoare
Tot ceea ce faci îți afectează bebelușul. Nu ar trebui să fumezi, să consumi alcool sau să iei medicamente. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a renunta la un viciu, discută cu medicul tău sau contactează serviciile de specialitate imediat.
Protejează-te de orice formă de abuz
Nimeni nu merită să fie abuzat și nu este doar periculos pentru tine, ci și pentru bebeluș. Abuzul poate fi:
- Fizic (lovit, împins sau mușcat)
- Mental sau emoțional (țipete, cuvinte vulgare sau agresiuni verbale)
- Sexual (viol - să fii forțată în a întreține un act sexual)
Dacă te găsești în una din situațiile expuse mai sus, nu ezita să suni la număr unic naţional de urgenţă pentru victimele violenței domestice: 0800 500 333
Dacă nu te simți în siguranță acasă, ar trebui să suni sau îți contactezi medicul, de urgență.
Alege-ți doctorul înainte de naștere
După naștere, bebelușul va avea nevoie de propriul medic (pediatric sau medic de familie). Medicul copilașului tău nu este obligatoriu să fie același cu cel pe care l-ai avut pe perioada sarcinii.
Lucrează alături de doctorul tău pentru a avea o sarcină sănătoasă
Vizitele regulate la medicul tău te vor ajuta să îți urmărești mai ușor sarcina.
Pe lângă ajutorul pe care îl primești, docturoul te poate învăța mai multe despre sarcină și astfel poți avea parte de consilierea și sprijinul de specialitate necesar. Deci, urmează sfaturile medicului despre datele când trebuie să îl vizitezi. Un exemplu de program ar putea fi:
- Săptămânile 4-28: o vizită la fiecare 4 săptămâni (cel puțin)
- Săptămânile 29-36: o vizită la fiecare 2 săptămâni (cel puțin)
- Săptămânile 37-40: o vizită în fiecare săptămână (cel puțin)
La fiecare vizită medicală vei fi evaluată. De asemenea, medicul va decide ce teste vor fi necesare și când vor fi acestea efectuate. Ține minte că toate femeile însărcinate vor face analize de sânge la prima vizită la medic. Sângele trebuie testat și verificat pentru a nu exista probleme ce pot complica sarcina.
Dacă ești identificată ca ”risc înalt” de către doctorul tău, vei necesita mai multe vizite sau o monitorizare mai atent efectuată.
O alimentație corectă este importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului tău
Să mănânci sănătos este întotdeauna un sfat bun, dar este extrem de important atunci când ești însărcinată. Când bebelușul primește vitaminile necesare, șansele ca acesta să se nască sănătos cresc exponențial.
Doctorul îți poate oferi sfaturi nutriționale necesare dezvoltării armonioase a fătului.
Să începi este simplu; doar urmează următoarele sfaturi:
- fructe și suc de fructe natural
- brânzeturi
- legume
- iaurt
- bine gătite (la cuptor sau la grătar) carne, pui și pește
- gogoși, prăjituri, biscuiți, dulciuri, înghețată sau chips-uri
- mâncarea prăjită
- mâncare de tip fastfood: burger, pizza, cartofi prăjiți
- pește crud, crustacee crude și alte specii de pești ca: pește sabie, rechin și macrou
- carne gătită incomplet
- ouă puțin gătite sau crude
- brânză fină
- brânzeturi care nu sunt aprobate pe piață
- lapte nepasteurizat și produse realizate din acesta
- suc nepasteurizat
- brânză crudă
La ce schimbări ale corpului tău să te aștepți
Organismul tău trece prin multe modificări în timpul sarcinii și drept rezultat al acestor modificări, poți avea dureri. Ca să înveți care modificări simțite sunt normale, citește lista cu cele mai comune efecte adverse, de mai jos:
Trimestrul 1
- Te poți simți obosită și somnoroasă tot timpul.
- Stomacul îți poate crea dificultăți. Aceastea poartă denumirea de ”greața de dimineață”, dar se pot întâmpla în orice moment al zilei.
- Poți avea sânii inflamați și mai sensibili.
- Poți descoperi că ai nevoie să mergi mai des să urinezi.
- Te poți simți iritată, morocănoasă sau poți plânge ușor.
- Poate să îți fie frică sau să fii foarte fericită.
Trimestrul 2
- Poți avea o descărcare lichidiană din sân și poate prezenta mâncărimi.
- Modificările hormonale te pot face să transpiri.
- Poți suferi schimbări bruște ale stării de spirit.
- Poți simți dureri costale pe măsură ce fătul se dezvoltă.
- Burtica poate prezenta vergeturi și mâncărimi.
- Dimineața poți simți senzația de arsură.
Trimestrul 3
- Vei simți nevoia de a urina foarte mult deoarece fătul va face compresie pe vezica urinară.
- Mâinele și gleznele ți se pot umfla puțin.
- Poți suferi dureri de spate.
- Te poți constipa.
- Pot să îți apară hemoroizi.
- Poți simți dureri costale pe măsură ce bebelușul se dezvoltă și va întinde mușchii și ligamentele
De asemenea, îți poți ajuta organismul să fie mai confortabil pe perioada dezvoltării fătului. Asigură-ți suficient somn și un stil de viață activ.