Pentru oficierea acestui eveniment important din viața bebelușului este necesar un set de obiecte pe care nașii trebuie să le cumpere și care alcătuiesc trusoul de botez al bebelușului.
Acest trusou de botez trebuie să conțină:
- Hainutele de botez ȋn care bebelușul este ȋmbrăcat după botez: scutece, costumașul pentru băieți sau rochița, body, căciulița, botoșei, ȋncălțăminte și altele; Se recomandă ca mămica și nașa să lucreze ȋmpreună ca cele două seturi de haine (cel luat de părinți și cel luat de nașă) să fie pe placul amândurora. La Bebeke.ro vei găsi seturi complete de hăinuțe, din bumbac 100% sau bumbac organic. Mai jos ai doar câteva din produsele oferite:
- Un prosop nou (min 60x40cm) și un săpun pentru preot, cu care acesta se spală și se sterge pe mâini ȋnainte de a scălda copilul ȋn cristelniță;
- O sticluță goală pentru Sfântul și marele Mir cu care este uns bebelușul. Trebuie știut ca acest mir se folosește de biserică doar ȋn trei situații – la Taina Mirungerii din cadrul botezului; la sfințirea sau resfințirea bisericilor și la sfințirea antimiselor. Este indicat să păstrați acest mir.
- O panglică/fașă pentru ȋnfășat copilul cu lungimea de 100cm
- Un prosop moale de preferință din bumbac (min 120x70cm) și o pânză albă/crem netivită cu o lățime de minim 150cm ȋn care nașii primesc copilul după botez.
De asemenea tot nașii trebuie să cumpere:
- o lumânare ornată care ȋi rămâne copilului;
- cruciulițe legate cu fudițe ȋn aceași culoare cu funda de la lumânare și pe care nașa le prinde ȋn piept invitaților la intrarea ȋn biserică;
- o icoană pe care preotul o sfințește și nasii o dăruiesc bebelușului;
- o cutiuță pentru șuvița pe care preotul o va tăia din părul bebelușului;
- bomboane sau prăjituri ce li se oferă celor prezenți după botez.
- să plătească o taxă pentru realizarea botezului ȋn biserică
- cercei de aur pentru fetițe sau lănțișor de aur pentru baieți
- rochița pentru a doua zi (“Băița de a doua zi”)
- scutece și șervețele umede pentru orice eventualitate
Trusourile complete pot fi accesorizate cu danteluțe, fundițe, pot avea inscripționat numele bebelușului sau orice alt detaliu de personalizare. Ele sunt asortate ținutelor.
Pentru băița de a doua zi
- Nașa trebuie să aibă cu ea urmatoarele lucruri: prosop, de preferat din bumbac, ulei pentru bebeluș, șampon, costumaș sau rochiță, păturică, pernuța, jucărioare, scutece. După ce-l spală trebuie sa-l strige pe nume. După botez și până ȋl spală nașa, conform tradiției, nimeni nu are voie să pupe copilul (se spune că "ȋi ia mirul") sau să-l strige pe nume.
- Il va unge cu mir (uleiul sfințit de la botez) pe tot corpul pentru a avea o piele catifelată ca mătasea toata viața.
- La baiță trebuie să fie lumânarea de botez aprinsă - ȋn cădiță se pune fașa, iar după ce băița se termină, apa se aruncă la rădăcina unui copac, iar fașa se pune la uscat.